Ingeborg Stana

  
Ingeborg Stana, f. 1968, er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, Accademia di belle arti i Firenze og Instituto del’Arte e il Restauro i Firenze. Hun er professor i estetiske fag ved OsloMet (storbyuniversitetet i Oslo). Hun arbeider som både som maler, videokunstner og grafiker. 

Inspirasjonen til hennes landskapsskildringer ser ut til å komme fra naturen, der hun ofte skildrer vide landskap med en stemning som grenser over i det opphøyde. Det er ikke landskap som er knyttet til bestemte steder, men natur skildret fri for spor etter mennesker. Kunstnerens blikk er vendt oppover mot noe uoppnåelig og fraværende som ikke bare er utenfor rekkevidde, men som også uttrykker en flyktighet. Bildene uttrykker samtidig en ro og stillhet. Her er ingen mennesker, her er ingen fortellinger. 

 

Stana har hatt internasjonal suksess med utstillinger blant annet i Norge, Sverige og Frankrike. Hun har hatt separatutstillinger blant annet ved GAD, Blomqvist Kunsthandel i Oslo og Les Borèales, IX’ Festival d’art et de literature i Normandie. Hennes kunst er blitt kjøpt inn av blant annet Malmø Kunstmuseum, Rikshospitalet og Kulturnemden i Gøteborg. Stana har deltatt i den kunstneriske utsmykkingen av blant annet Trollfjord i Bergen, Hydro ved Flesland Flyplass og luksusskipet The World. Stana har også vært festivalkunstner for Tromsø internasjonale filmfestival i 2006.  Stana har også regissert flere kortfilmer, blant annet The Getaway, Ny-Ålesund og Lost in the Woods. Filmene er representert på en rekke norske og internasjonale festivaler.

lagt til handlevogn